Bijzonder: wijn gemaakt zoals de Romeinen het deden

30 juli 2008

Wijnproducent Kabola, een pittoresk wijnlandgoed in het uiterste noorden van Istrië, is één van de betere wijnmakers. Kabola onderscheidt zich met een wel heel uniek procedé, namelijk een proces gebaseerd op de manier waarop Romeinen in de oudheid wijn maakten.

Kabola is een ware tovenaar met de inheemse Malvazija, een witte druivensoort. Deze druif stamt af van een druivensoort die al in de oudheid met de Romeinen vanuit de Peleponnesos naar Istrië kwam. Al sinds de dertiende eeuw wordt deze druivensoort hier gecultiveerd. De druif levert een aromatische frisse wijn op, die het bijzonder goed doet bij de Istrische keuken. De smaak hangt erg af van de diverse productie methodes en voor de zogenaamde ‘amfora wijnen’ komen alleen de allerbeste kwaliteit druiven van de zonnigste heuvels van het landgoed in aanmerking. Deze gaan zonder te persen, dus heel, in een amfoor die onder de grond worden begraven. Een langere fermentatie, maceratie (contacttijd van de schil en de most) en traditionele persing zijn enkele technieken waardoor het eigenlijk de druif is die de wijn maakt in plaats van de mens. Eenmaal uit de aarde ‘geboren’ rijpt de wijn op hout nog verder om de prachtige amber kleur te verkrijgen. Het resultaat is een karaktervolle en bijzondere wijn voor mensen die een authentieke wijn waarderen.