De beste Koninklijke feesten ter wereld

13 april 2012

Nederland maakt zich op voor het jaarlijkse volksfestijn: Koninginnedag 2012. Vliegticketzoekmachine Skyscanner ging op zoek naar andere royal party’s en ontdekte dat Koninginnedag met zongarantie bestaat en dat wel meer landen het Koningshuis als aanleiding voor een groots feest zien. 

Verenigd Koninkrijk viert vier dagen feest                                      
Aan de andere kant van het Kanaal maken onze overburen zich op voor een uniek feest, namelijk ‘The Queen’s Diamond Jubilee’. Op 2 juni is het 60 jaar geleden dat Koningin Elizabeth de troon besteeg. Reden voor allerlei festiviteiten die zullen plaatsvinden op 2, 3, 4 en 5 juni 2012. De Britten zijn 4 en 5 mei vrij en dit betekent een zeer lang weekend vol met evenementen zoals parades en concerten. Hoogtepunt wordt naar verwachting de historische boten optocht over de Thames.  Er zijn 1000 zeer bijzondere schepen geselecteerd voor de tocht die van Putney  in  South West Londen naar de Tower Bridge voert. Met deze  hoeveelheid unieke schepen en de naar schatting 20.000 deelnemers belooft dit een enorm spektakel te worden. Londen rekent alvast op miljoenen bezoekers die dit schouwspel vanaf de oevers van de Thames en op grote schermen kunnen volgen. Meer informatie: http://www.2012queensdiamondjubilee.com/ .  

‘Geel boven’ in Thailand
Op 5 december viert koning Bhumibol, de 9e koning van de Chakri dynastie, in Thailand zijn verjaardag. Hoe dichterbij 5 december komt, hoe geler het land kleurt.  Zowel lokalen als toeristen komen samen op het plein Sanam Luang en op Ratchadamnoen Road in Bangkok  om te vieren. Natuurlijk draagt iedereen een geel T-shirt met het wapen van het Koningshuis erop of de slogan: ‘I love the King’. Geel is de kleur van maandag in het Boeddhisme, de dag waarop de koning is geboren. Vandaar dat geel de hoofdtoon voert in dit zeer kleurrijke feest. Een bezoek aan Thailand in Koninklijke sferen is niet af zonder bezoek aan het Koninklijk Paleis, lange tijd residentie van de Koninklijke familie. Het is eigenlijk een door 1900 meter muren omringd complex, met beelden, gebouwen en de belangrijke tempel de Wat Phra Kaew met de Smaragdgroene Boeddha. Niet te begrijpen dat de huidige koning Bhumibol verhuisde naar een moderner paleis.  

Twee feesten in één in het land van de Sultan
In Oman slaan ze twee vliegen in een klap. Op 18 november 1650 wisten de Omani’s zich te bevrijden van de Portugese overheersers en op 18 november 1940 werd de huidige sultan Qaboos bin Said geboren. Deze Sultan is nogal populair en niet zonder reden: in amper twintig jaar tijd bracht hij Oman uit de Middeleeuwen naar de moderne tijd met vrijheid en welvaart. Een fascinerend land waar water duurder is dan benzine en waar een vieze auto reden is om op de bon geslingerd te worden. Maar ook waar welvaart en traditie hand in hand gaat, wat vooral te zien is tijdens de vieringen op 18 november. Standaard onderdeel van deze vieringen zijn namelijk de kamelenraces en traditionele dansen. Overal in het land hangen afbeeldingen van de Sultan en de nationale vlag en elke straat in de hoofdstad Muscat is versierd met lichtjes. Het Duizend-en-een-nacht gevoel wordt niet beter dan op 18 november.  
    
De Monegasken houden het ingetogen
De royalty’s van Monaco staan niet bekend om hun ingetogen levensstijl en bij Monaco is de gedachte al snel bruisend, mondain en over de top. Toch draait het op de nationale feestdag rondom het Monegaskische vorstendom vooral om traditie. Op 19 november wordt de naamdag van de Beschermheilige Rainier d’Arezzo gevierd. De huidige vorst prins Albert heeft deze dag aangehouden uit respect voor zijn overleden vader prins Rainier. Zo is 19 november vandaag de dag nog steeds een nationale feestdag in Monaco met ingetogen festiviteiten en ceremonies in het teken van Monegaskische tradities. Gelukkig biedt Monaco andere opties om koninklijk los te gaan. Het is slechts een kwestie van vliegen naar Nice en verblijven in het majestueuze Hotel de Paris, natuurlijk gebruik makend van de helikopter transfer service. Sla wat geld stuk in het overbekende Casino en zo komt het Koninklijke gevoel alsnog heel dichtbij.
  
Koninginnedag op z’n Caribisch
Zin in het enige echte oranje gevoel maar dan met zongarantie? Gelukkig wordt Koninginnedag ook op Curaçao gevierd. Inclusief een vrijmarkt in Punda, de Koninginnemarkt, die gezien wordt als main event. Maar de tropische versie van Koninginnedag heeft nog veel meer in petto. Hoofdstad Willemstad staat bol van de dans- en muziekpodia. Rond de middag is the place to be Stage Wilhelmina Park, waar het ‘DJ Festival’  wordt gehouden met de beste dj’s van Curaçao. Dit podium is de perfecte locatie om te dansen en feesten. De verschillende dj optredens zullen doorgaan tot 19.00 uur, waarna het nachtleven van Curaçao voldoende mogelijkheden biedt de hele nacht door te gaan. Sla dus het koekhappen en zaklopen in de regen dit jaar over, zoek naar vliegtickets Curacao en breng op de witte stranden aan de Caribische Zee een toost uit op onze Koningin.