De Champagnestreek bruist aan alle kanten

19 juli 2019

Lokale lekkernijen dippen in je glas champagne en gidsen die je het hemd van het lijf kan vragen. Hier mag je elke gelegenheid aangrijpen om te nippen van de meest bijzondere champagnes, want je bent nu eenmaal in Champagne. Overdag en ’s avonds weet de streek zich voor je te winnen. Niet alleen vanwege het ‘vloeibare goud’, want er zijn genoeg activiteiten tussen de wijngaarden waar menig local blij van wordt. Lees alles over vier musts tijdens jouw zomervakantie in Champagne.

De must see van Champagne ligt in de stad Reims. Wellicht dat deze naam je bekend in de oren klinkt, want is de stad waar de Oranje Leeuwinnen hun zegetocht begonnen. In Reims vind je een van Frankrijks eerste gotische werken, de Cathédrale Notre-Dame de Reims, en in 1991 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Bij daglicht is het al een spectaculair stukje architectuur, maar tot 22 september word je in de avond compleet verrast met een magisch, interactief muziekspel en een lichtshow. Geloof ons dat wil je niet missen. De 15 minuten durende magistrale lichtshow Regalia laat je de dag van de kroning van de koning opnieuw beleven. Sinds de bouw ruim 800 jaar geleden zijn hier niet minder dan 33 Franse koningen gekroond.

Een echte must do is een guided electric bike tour door het dorp Hautvillers. Je kunt kiezen uit verschillende tours, waarbij je langs en door de Champagne-wijngaarden fietst met twee die behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de tour vertelt een gespecialiseerde gids je werkelijk alles over het vloeibare goud. Je krijgt een rondleiding door Hautvillers, de bakermat van de champagne, en natuurlijk is er tijd voor een champagneproeverij. Het pittoreske dorpje staat ook wel bekend als de Wieg van de Champagne. De naam is te danken aan de zeventiende-eeuwse monnik Dom Pérignon, die het champagneproductieproces ontwikkelde. Zijn ideeën om wijn in glazen flessen op te slaan en kurk te gebruiken om de fles af te sluiten, hielpen om de algehele smaak en de kwaliteit van de bubbel te verbeteren. Dom Pérignon is tot op de dag van vandaag een van de meest bekende Champagne-merken ter wereld.

De must voor families ligt tussen de wijngaarden en rivieren in. Het top 3 Europees pretpark Nigloland bestaat uit vier verschillende dorpen. Van Canada, Zwitserland, Rock ’n’ roll tot het Wonderdorp. Beleef een dag vol kriebels in je buik met keuze uit 39 attracties en shows voor het hele gezin. Met een duizelingwekkende hoogte van 100 meter en topsnelheid van 115 kilometer per uur raas je over de allerhoogste draaiende vrijevaltoren ter wereld! Aan eetgelegenheden ook geen gebrek met de keuze uit acht themarestaurants. Alle attracties en shows in één dag beleven is wellicht wat enthousiast, dus een goed excuus voor een overnachting. Geheel in stijl slaap je hier met de kids in een viersterren piratenhotel en gaat de pret de volgende dag gewoon door.

De Champagnestreek kent niet alleen overheerlijke champagnes, maar je bent hier ook in goede handen wat betreft de lokale lekkernijen. Die overigens weer goed samen gaan met een glaasje. Je treft ze hier overal aan op menukaarten, in delicatessenwinkels of gewoon in de supermarkt. Zachte kazen als Chaource en Langres zijn erg smakelijk om te smelten tot een romige saus of voor in een gratin. De ware Bourgondiër likt zijn vingers af bij Andouillette de Troyes, een ambachtelijk recept van varkensvlees geserveerd met een champagnesaus, en de extreem malse Reims ham. Locals snijden een dikke plak ham af en nemen daarbij een flinke toef Clovis mosterd. Gemaakt met champagnedruiven geeft de mosterd een lichtzoete twist aan het gerecht. Laat nog een beetje ruimte over voor bouchon de champagne, een champagnekurk om op te eten. De speciale bonbon is gevuld met de lokale eu de vie, marc de champagne. Bon appétit!

Nog een laatste speciale eettip. In de Champagnestreek geeft men een hele andere draai aan de afternoon tea. In de namiddag komen de Biscuits Roses de Reims tevoorschijn, een lokale lekkernij. De knapperige, lichtroze zoete biscuits geven extra textuur in desserts, maar worden traditioneel in een goed glas champagne gedoopt. À votre santé.