Festival van een maand op Barbados

12 juni 2013

Op 29 juni gaat het legendarische Crop Over Festival weer van start op Barbados. Dit meest kleurrijke en populaire festival op Barbados duurt geen dag, geen weekend maar een hele maand lang.

Het festival dateert uit 1780. In die tijd was Barbados het grootste productieland van rietsuiker ter wereld. Aan het eind van elk zogeheten suikerseizoen werd er een groot feest gehouden om te vieren dat het seizoen was afgelopen. Zo ontstond het Crop Over Festival.

De aanloop tot het festival begint al in mei maar de officiële opening is 29 juni. Hier komen oude tradities weer even tot leven die doen terugdenken aan de tijd van vroeger. Ook worden de koning en koningin van het festival gekroond. Verder zijn er dit jaar meer dan 30 evenementen gedurende het festival. Vervelen is geen optie, want dit festival staat bekend om zijn afwisseling. Elke dag is er iets anders georganiseerd.

Zo is er de Bridgetown markt waar lokale lekkernijen genuttigd kunnen worden en lokale kunst wordt verkocht terwijl er vrolijke calypso muziek wordt gedraaid. Deze muziek staat het gehele festival centraal.

Vooral voor kinderen is het zogeheten ‘Cohobblopot’ op 4 augustus het hoogtepunt van het festival. Dit kan vergeleken worden met een enorm carnaval, waarbij kinderen kunnen meedoen aan de kleurrijke parade.  Leden van de nationale Kadoomentband showen hun geweldige kostuums. Tegelijkertijd treden lokale bandjes op die het geheel een nog vrolijker tintje geven.

De grote finale heet de ‘Grand Kadooment!’ op 5 augustus. Een van de grootste carnavalsoptochten ter wereld met alle ingrediënten om er een spetterend einde van te maken. De bands die meelopen in de optocht zijn allemaal zorgvuldig gekleed naar verschillende thema’s. De stoet zet zich voort naar Spring Garden onder het ritmische geluid van de welbekende calypso muziek. Wanneer ze in Spring Garden aankomen gaat het feest door met nog meer fantastische muziek, veel eten en drinken en voor sommigen zelfs een verfrissende duik in de Caribische zee. Een groot einde van een nog grootser festival!

Meer informatie over het festival is te vinden op www.barbadoscropoverfestival.com

Algemene toeristische informatie over Barbados is te vinden op www.visitbarbados.nl of www.visitbarbados.be. Vind ons ook op Facebook www.facebook.com/BarbadosNL en Twitter www.twitter.com/BarbadosNL